U bent hier: Bezienswaardigheden » Turkije » Istanbul » Blauwe Moskee Istanbul
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Blauwe Moskee Istanbul

De Blauwe moskee of Sultan Ahmetmoskee is een van de belangrijkste moskeeën van Istanboel. De moskee werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw op initiatief van Sultan Ahmet I. Het ontwerp kwam van de Osmaanse architect Sedefhar Mehmet Aga.

De Blauwe moskee dankt zijn bijnaam door de talrijke blauwe tegels uit Iznik die gebruikt zijn voor het interieur van de moskee. De moskee valt misschien wel het meeste op door zijn 6 minaretten. Met dat aantal staat de Blauwe moskee op de derde plaats in de wereld. Enkel de Moskee van de Profeet in Medina en de Al Haram moskee in Mekka hebben er nog meer. De minaretten waren vroeger een teken van rijkdom. Sultan Ahmet I wou met de moskee zijn grote macht dus duidelijk in de verf zetten.

De moskee wordt nog steeds gebruikt voor diensten, waardoor toeristen enkel buiten de vijf dagelijkse gebedsmomenten van de moslims de moskee vrij kunnen bezoeken. Men is wel verplicht om zijn schoenen uit te trekken bij een bezoek aan het heiligdom.

Tijdens de zomer is er elke avond een lichtspektakel te zien op de moskee. Een avondwandeling langs de Blauwe moskee en het nabij gelegen park met de Aya Sofia is zeker een aanrader.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Blauwe Moskee Istanbul'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Openingsuren:

  • Alle dagen open van 09:00 tot 17:00
  • 5 keer per dag een half uur gesloten voor het gebed
  • Gesloten tijdens vrijdagsgebed

Openbaar vervoer:

  • Tram: Sultanahmet

Toegangsprijs:

  • Gratis doch giften vinden ze wel leuk
Populaire bezienswaardigheden