U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Dendermonde » Begijnhof Dendermonde
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Begijnhof Dendermonde

Het Sint-Alexiusbegijnhof is het begijnhof van de stad Dendermonde, het is ontstaan in 1288 en beschikt over een binnenplein waar rond de huizen van het begijnhof zijn gebouwd. Door de jaren heen zijn de huizen van het begijnhof goed onderhouden en werden ze gerestaureerd. Het complex bood vroeger ruimte voor een kleine begijnengroep.

Het begijnhof werd van in het begin voorzien van een muur, zodat het bescherming had tegen mogelijke aanvallen van rovers. Later werd er dan een kerkhof aangelegd om de overledenen patiënten te begraven. In 1578 werd het begijnhof van Dendermonde voor een groot stuk verwoest tijdens de beeldenstorm. Er was een opstand waarbij de huizen van het begijnhof werden geplunderd en in brand gestoken, hierna besloten de begijnen terug te beginnen met de heropbouw van het complex.

Maar in 1797 werd onder invloed van de Franse Revolutie het begijnhof niet meer in gebruik genomen door de begijnen, waarna het verschillende eigenaars heeft gekend, waaronder de stichting van de Burgerlijke Godshuizen en later het stadsbestuur. Vervolgens kwam het in handen van een Gentse Baron die er voor zorgde dat er verbouwingen konden gebeuren aan het begijnhof.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Begijnhof Dendermonde'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden