U bent hier: Bezienswaardigheden » Italie » Venetië » Basilica di San Marco Venetië
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Basilica di San Marco Venetië

De basiliek van San Marco op het gelijknamige San Marcoplein is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van Venetië. De kathedraal, gewijd aan de heilige Marcus, is de grootste van de stad.

De basiliek werd gebouwd in de elfde eeuw, op de fundamenten van een oudere kerk. De kathedraal was bedoeld om de resten van de heilige Marcus in te bewaren, die de Venetianen hadden geroofd uit Alexandrië. Wat meteen opvalt aan de basiliek, zijn de vele torentjes, bogen, sculpturen en andere decoraties. De basiliek heeft vijf grote koepeltorens en een tiental kleinere torenspitsen. Op de gevel prijken de Venetiaanse leeuw, het symbool van de heilige Marcus, en een bronzen vierspan met paarden die nog op de Arc De Triomphe in Parijs gestaan hebben.

Ook het interieur van de basiliek is meer dan het bekijken waard. Het opvallendste is wellicht het Pala d’Oro, een gouden altaarstuk uit de tiende eeuw met 250 brandschilderwerken op goudfolie, aangevuld met talloze edelstenen. Ook de sarcofaag van Marcus is niet te missen. Aan de binnenkant van de koepeltorens en op de vloer zijn tal van prachtige mozaïeken te zien.

De kerk heeft ook een rijkelijk gevulde schatkamer, met onder andere heel wat schatten die tijdens de Vierde Kruistocht werden geroofd, een collectie Byzantijns goud en zilver en relieken van San Marco.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Basilica di San Marco Venetië'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Venetië » Meer bezienswaardigheden in Venetië » Alles over Venetië