U bent hier: Bezienswaardigheden » Duitsland » Aken » Aachener Dom Aken
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Aachener Dom Aken

De Aachener Dom of Dom van Aken is zonder twijfel het meest imposante en bekendste gebouw van de stad Aken. Het is de officiële kerk van het Aachense bisdom en het was in 1978 het eerste Duitse monument dat door UNESCO op de lijst van Werelderfgoed werd toegevoegd.

De Dom van Aken werd gebouwd in de achtste en negende eeuw op de funderingen van een hofkapel van Karel De Grote. Die kerk maakte toen deel uit van het Akener koningspalts, een reusachtig politiek en religieus machtscentrum van het Karolingische Rijk. De architect van de Dom en grote delen van het complex was Odo van Metz. De kerk werd officieel ingewijd en in gebruik genomen in het jaar 804. De overheersende stijl is de renaissance, geïnspireerd op de Byzantijnen. Maar door de eeuwen heen werd de Dom meermaals uitgebreid, waardoor er ook gotische en barokke invloeden op het bouwwerk te ontdekken zijn.

Er is ook een sage verbonden aan de Dom van Aken. Door geldgebrek was men verplicht om de bouw stil te leggen. De duivel, Satan, was bereid om wat geld toe te steken op voorwaarde dat hij de eerste ziel kon krijgen die de kerk betrad. De duivel was uit op de ziel van de bisschop, maar men stuurde een wolf als eerste in de Dom. Satan zou in zijn woede zijn duim verloren hebben toen hij de kerkdeuren dichtsloeg. De duim van Satan kan men nu nog voelen in een gat op de bronzen kerkpoorten.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Aachener Dom Aken'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden