U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » ‘t Galgenhuisje Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

‘t Galgenhuisje Gent

Het Galgenhuisje is het kleinste café van Gent en situeert zich op de Groentenmarkt. Samen met het smalste café van Gent, het op de Graslei gelegen Tolhuisje, heeft het Galgenhuisje een aparte en boeiende geschiedenis. In feite was het een pensenhuisje, omdat in het aangrenzende Groot Vleeshuis geen vlees mocht worden verkocht, enkel klaargemaakt voor verkoop. De arme mensen kochten dan hier hun ingewanden.

De naam ‘Galgenhuisje’ duidt echter op de minder alledaagse functie van het ophangen van misdadigers. Op deze locatie wachtten zij op hun executie en aan de achtergevel, tegen die van het Groot Vleeshuis, bevond zich de galg. Binnenin het café kan men nog allerlei soorten stroppen zien hangen aan het plafond. Net als in café ‘Het Spijker’, dat getuigt van een Graslei waarvan het straatniveau anderhalve meter lager lag, ligt het terras van het Galgenhuisje ook wat lager. De Groentenmarkt was immers ooit de ‘Vismarkt’, waar boten aan wal moesten kunnen gaan om de vis uit te laden.

Het Galgenhuisje is naast een café (sinds 1776) met een bescheiden selectie historische bieren ook een restaurant waar men Gentse specialiteiten, vis en schaaldieren en grill met een Franse, Itliaanse of Spaanse touch kan krijgen.

Aan een andere zijde van de Groentenmarkt bevinden zich bovendien het gezellige jazzcafé ‘Hot Club de Gand’, waar men een heerlijke ‘roomer’ kan drinken, een alcoholisch vlierbloesemdrankje, alsook het ‘Dreupelkot’ (via het nauwelijks 70 cm smalle gangetje) en het ‘Waterhuis aan de Bierkant’ op de hoek met de brug naar het Veerleplein en met een terras aan het water, waar het overbodig lijkt te vermelden dat men er een zeer uitgebreide jenever- resp. bierkaart heeft!

Het Galgenhuisje en de andere vermelde cafés vormen de perfecte gelegenheden voor een gezellige avond, omringd door het bruisende Gent en haar inwoners, vergezeld van een vleugje jazz of lounge, weg van massa-evenementen.

Geef je positieve of negatieve ervaring over '‘t Galgenhuisje Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Gegevens:

  • Adres: Groentenmarkt 5 – 9000 Gent
  • Tel: 09 233 42 51

Openingsuren:

  • Alle dagen vanaf 11u

Openbaar vervoer:

  • Trein naar station ‘Gent-Sint-Pieters’
  •  Tram 1 en 4 richting Evergem, halte Groentenmarkt
  • Bus: alle bussen naar Korenmarkt. Groentenmarkt is naast Korenmarkt
Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent