U bent hier: Bezienswaardigheden » 5 tips in en rond de Grevelingen
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

5 tips in en rond de Grevelingen

We haasten ons allemaal naar het verre buitenland, terwijl Nederland en België in mijn ogen toebehoren tot de mooiste landen ter wereld.
Neem bijvoorbeeld het Grevelingenmeer. Het grootste zoutwatermeer van Europa, gelegen als grens tussen het Zeeuwse Schouwen Duiveland en het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee.

Zeeland toren

©wandelfreaks.com

Flamingo’s
Ik hoorde het onlangs weer tijdens een uitzending van het reisprogramma 3 op reis van BNN/VARA (NL). Trots vertelde Chris Zegers dat Flamingo’s ook in Europa voorkomen en wel op Sardinië. Lieve mensen, Flaminog’s kun je gewoon in Nederland bekijken. Vanaf het najaar tot het vroege voorjaar kun je in het Grevelingenmeer een grote groep Flamingo’s spotten. Het is een mix van de Caribische Flamingo, de Chileense Flamingo en de Europese Flamingo. Een groep van 60 tot 70 roze vogels foerageren al sinds de jaren 70 in het meer. Dit komt omdat het zoutwatermeer niet bevriest en er de hele winter voldoende voedsel te vinden is. Tijdens de zomermaanden verblijven de meeste Flamingo’s uit deze groep in een meer in Duitsland.

Flamingo

©wandelfreaks.com

Zeehonden
In het Grevelingenmeer leeft een groep van 110 zeehonden. Dit zijn voornamelijk gewone zeehonden, gemixt met enkele grijze zeehonden. De grijze zeehond komt vooral voor langs de Noordzeekust, aan de andere kant van de Brouwersdam. Deze dam scheidt de Grevelingen van de Noordzee en is in 1971 gebouwd als waterkering nadat in 1953 Zeeland voor grote delen is ondergelopen tijdens de watersnoodramp.
De zeehonden vinden zoveel voedsel in het meer dat ze al jaren een vaste kolonie vormen en zelfs jongen krijgen in deze omgeving. Met verschillende vaartuigen van Staatsbosbeheer kun je korte tochten of dagtochten maken om de zeehondenkolonie te bekijken.

Zeehond

©wandelfreaks.com

Damherten
Op verschillende plaatsen komen grote groepen damherten voor op de eilanden. Bijvoorbeeld Boswachterij Westerschouwen, bij Burgh Haamstede. In dit prachtige gebied zijn meerdere gemarkeerde wandelroutes, fietsroutes en een ATB route uitgezet. De kans dat je hier een roedel damherten of reeën tegenkomt is groot.

Heckrunderen
Op de Slikken van Flakkee, grenzend aan het Grevelingenmeer, kun je met Staatsbosbeheer naar de vlaktes waar Heckrunderen lopen. Deze runderen zijn van nature niet de liefste en daarom kun je het gebied alleen in op de excursiekar van de natuurbeheerder. Ook zie je hier heel veel watervogels, trekvogels, reeën en andere kleine zoogdieren. Het is een prachtig gebied waar je in het ene gedeelte zelf kan wandelen en het andere gedeelte mee kan op excursie met Staatsbosbeheer.

Historische dorpen en steden
Op beide eilanden, Schouwen Duiveland en Goeree Overflakke, kun je genieten op de vele terrassen aan de historische havens en pleinen. Zierikzee, Burgh Haamstede, Brouwershaven, Ouddorp, Oude Tonge, om maar een paar plekken te noemen. Allemaal een bezoek waard zowel in de zomer als in de winter. Het wemelt er van de toeristen in de zomer en in de winter krijg je de kans kennis te maken met de lokale bevolking.

Deze gastblog werd geschreven door Digna van wandelfreaks.

Geef je positieve of negatieve ervaring over '5 tips in en rond de Grevelingen'

Populaire bezienswaardigheden